понедельник, 2 марта 2015 г.

Тема. Атмосферні опади
Мета: формувати знання учнів про види атмосферних опадів
і причини їх утворення; розвивати память, спостережливість, творчі здібності учнів, уміння створювати образ обєкта й описувати його; виховувати інтерес до прове-дення спостережень за станом погоди
Очікувані результати. Після цього уроку учні зможуть: розповідати про види атмосферних опадів і причини їхнього утворення; називати суттєві ознаки, поняття «атмосферні опади»; виділяти відмінності між основними видами опадів; будувати діаграму опадів; аналізувати за картою розподіл опадів; добирати джерела географічних знань для аналізу атмосферних процесів.
Тип уроку: комбінований
Обладнання: підручник, зошит для практичних робіт, опадомір або ілюстрація з його зображенням, календар погоди, карта півкуль, ілюстрації й малюнки із зображенням атмосферних опадів, пісочний годинник.
Хід уроку
І. Організаційний момент
ІІ. Актуалізація опорних знань
 - Як утворюються хмари?
- Як поділяються хмари за зовнішнім виглядом?
- Які хмари сьогодні ви бачите на небі?
- Як визначають і позначають в календарі погоди хмарність?
 - Як утворюється туман?
ІІІ. Мотивація навчальної та пізнавальної діяльності учнів
         Дощ полив, і день такий полив’яний.
         Все блищить, і люди як нові.
         Лиш дідок старенький, кропив’яний,
         Блискавки визбирує в траві.
         Струшується сад, як парасолька.
         Мокрі ниви, і порожній шлях…
         Ген корів розсипана квасолька
         Доганяє хмари у полях.
                                                         Л.Костенко

         Погляньте, погляньте, яка благодать!
         Дивіться: метелики з неба летять!
         Квіти повмирали усюди надворі,-
         Морозець малює на шибках узори…
         Картиною гарною стане віконце,
         Як трошки поблискає золотом сонце.
         Погляньте, погляньте, яка благодать:
         Метелики з неба летять і летять.
                                                              О. Олесь

Бесіда. Про що йдеться в цих рядках?
Які ви знаєте атмосферні опади?
Дія атмосферних опадів буває надзвичайно різною. Наприклад, дощ приносить благодатну вологу для рослин, тварин та людей, а може бути причиною катастрофічних повеней і паводків. Сніг, наче ковдра, захищає посіви та корені рослин від сильних морозів, а може бути причиною заносів, аварій на дорогах, обриву ліній електропередач. Саме різновиди опадів та їх особливості ми розглянемо на сьогоднішньому уроці. А тепер ви будете загадувати підготовлені вами загадки, а інші будуть намагатися їх відгадати. Відгадування географічних загадок. Помістіть аркуші із загадками у свої портфоліо.
ІV. Повідомлення теми і вивчення нового матеріалу
Вчитель. Дощ. Крапельки вологи, зливаючись між собою, стають важчими, більшими, вони не можуть утриматись в атмосфері і падають на землю. Розміри крапель від 0,1 до 7 мм. Під час дощу вологість повітря становить понад 90 %. Сніг. Якщо температура в хмарі нижча 0С, у них утворюються кристалики льоду, падає сніг. Град. У разі низької температури (-10 - -150 С) у купчасто-дощових хмарах дощові краплі замерзають, перетворюючись на градинки. Якщо вони, падаючи вниз, не встигають розтанути, випадає град. Гроза. Випадання дощу часто супроводжується грозами. Велику кількість грозових днів зареєстровано на острові Ява (до 322 днів). Над пустелями грози бувають рідко. Так, у Єгипті гроза буває лише раз на 200 років. Роса. Увечері, після заходу Сонця земля і рослини швидко охолоджуються і повітря біля самої землі, охолоджуючись, не може утримати стільки пари, скільки утримувало вдень. Надмірна кількість водяної пари перетворюється на краплини роси. Іній. Якщо ґрунт охолоджується вночі до мінусової температури, випадає іній.
Робота на класній дошці
Атмосферні опади (зобразити у вигляді малюнка: у відрі – рідкі опади вказати позначками календаря погоди; на купці – тверді, а над ними і повітрі – газоподібні).
Рідкі: дощ, мряка, роса
Тверді: град, сніг, іній
Газоподібні: туман      


                                        Атмосферні опади
    

                 з хмар                                                      з повітря
         дощ                                                                     туман       
         сніг                                                                      роса
         град (купчасті хмари на висоті 10 км)             іній
Зобразити у вигляді малюнка: зобразити хмари, з яких падає дощ, сніг, град та земну поверхню, над якою утворюється туман, роса, іній – все позначками з календаря погоди).
На метеостанціях кількість опадів вимірюють за допомогою опадоміра. Висоту снігового покриву вимірюють снігомірною рейкою. Сума опадів всіх місяців дає річну кількість опадів. Середньорічна кількість опадів у Києві – 600 мм. Атмосферні опади на планеті розподіляються нерівномірно. Найбільша кількість опадів випадає в екваторіальних широтах, далі – в помірних. Мало опадів у тропічних і полярних широтах. Річний розподіл опадів відображають на кліматодіаграмах.                                 
Робота в парах (час – 2 хвилини на пісочному годиннику)
1. а) Пояснити прислів’я «Багато снігу — багато хліба».
б) Чому кажуть, що хмари народжуються і закінчують своє «життя» на землі?
 2. Про які опади йдеться:
 - Він випадає з хмар                                                                                                            Випадає влітку                                                                                                             - Коли він випадає, то знищує сільськогосподарські культури.
 - Якщо він великий, то кажуть «як куряче яйце».
 3. Гра «Третій зайвий»
Знайдіть зайве поняття і поясніть, чому вибрали саме його:
 сніг, град, дощ;
роса, дощ, сніг;
роса, іній, сніг.
4. Географічний диктант
1.     Атмосферні опади – це вода………………………………….
2.     Для вимірювання опадів використовують ………………….
3.     Опади, що безпосередньо утворюються із повітря – це ……
4.     Опади, що випадають із хмар – це …………………………..

5.        Робота з підручником
   Використовуючи текст підручника, заповніть таблицю.
Опади
Звідки випадають
Стан опадів
Умови утворення
  Пора року
Роса





Іній







V. Закріплення вивченого матеріалу
Прийом «Дивуй»
Учні мали випереджальне завдання: підготувати цікаву інформацію про різні види опадів. Теми виступів:
 «Кольорові» дощі. Іноді на земну поверхню випадає кривавий, чорний або молочний дощ. Колір краплини отримують за допомогою найрізноманітніших барвників (піску, пилку, мікроорганізмів, пилу, аміаку, азоту), що потрапляють в атмосферу під час пожеж, вивержень вулкану, сильного вітру, аварій на заводах.
«Сухий» дощ. Дощ буває і сухим. У пустелі Сахара людина бачить краплі над головою, але не намокає. Бо через спеку вони випаровуються, не долетівши до землі. Повітря тут таке сухе, що свіжий хліб за один день перетворюється на сухар, а вранішня газета увечері ламається на шматки і розсипається.
Найвологіші місця на Землі. Черрапунджі, що в Індії - одне з найвологіших місць на Землі. Середньорічна місцева норма опадів - 11 777 мм опадів.     Гора Ваіалеале - вулканічний кратер і друга за висотою точка на острові Кауаї на Гавайських островах. Острів Кауаї є найдавнішим островом Гавайської гряди. Вершина Ваіалеале розташувалася в самому центрі острівної масиву, являючи собою німе свідчення тяжкого народження. Вершина - це одне з найбільш вологих місць на Землі. В середньому за рік тут випадає 11500 мм опадів. Вся ця волога стікає з висоти 1500 метрів і утворює численні струмки. Одне місце на цих схилах, де їх найбільше, отримало назву "стіна сліз".
Дощ «на замовлення». У північно-західній частині Китаю, у провінції Юньнань, можна замовити дощ. Для цього треба тільки крикнути. Чим більший галас – рясніший дощ. Гірські озера дуже насичують повітря вологою. І досить невеликого струсу – голосно мовленого слова, аби утворилися дощові краплі.
«Полюс» посушливості нашої планети знаходиться в місті Ваді-Хальфа (Африка), де випадає всього 1 міліметр дощу. З 1955 по 1976 рік тут не було жодної краплі опадів.
Бажаний гість. Країна Республіка Ботсвана знаходиться в пустелі Калахарі. На гербі цієї держави написано: «Хай буде дощ!», адже від постійних посух дуже страждають місцеві жителі.
Різномаїття сніжинок. Відомо понад 5000 різних форм сніжинок. Це зірочки, пластинки, стовпчики, голки, деревоподібні кристали, що нагадують стебла папороті тощо. Сніжинки бувають розмірами від 0,1 до 7 мм. Швидкість падіння сніжинок у спокійному повітрі дуже мала – 0,5 – 1 м/с. Але зазвичай сніг летить, гнаний вітром, утворюючи з ним єдиний сніговітровий потік. Перенесення снігом вітром називають завірюхою, заметіллю, метелицею, сніговієм, сніговійницею, віхолою, завією, заметою, метіллю, хуртовиною, хугою, хуговієм, хурделицею, хурдигою, хуртечею, хвижею.
Найбільша градина, яку коли-небудь бачили, впала у вересні 1970 року близько Коффейвіля, штат Канзас. Вона була в діаметрі більше 40 см, важила близько 800 грамів, з неї в різні боки виступали крижані шипи. Цей безформний шматок льоду нагадував середньовічне смертоносну зброю.
VІ. Підсумок уроку
VІІ. Домашнє завдання                                                                                          Вивчити параграф    . Підготувати 15-20 народних прикмет погоди


Комментариев нет:

Отправить комментарий